Vyšla kniha o liturgických predmetoch gréckokatolíkov na Slovensku

15.11.2004 Celý región

Encyklopedicky spracovanú knihu pod názvom Liturgické predmety gréckokatolíkov na Slovensku slávnostne prezentovali 11. novembra v Prešove. Autormi priekopní...
Encyklopedicky spracovanú knihu pod názvom Liturgické predmety gréckokatolíkov na Slovensku slávnostne prezentovali 11. novembra v Prešove. Autormi priekopníckej publikácie sú Vojtech Boháč, dekan Gréckokatolíckej bohosloveckej fakulty Prešovskej univerzity (GBF PU) v Prešove a Peter Solej ml. , najmladší autor odbornej literatúry na Slovensku, dnes ešte len študent Gymnázia v Medzilaborciach.

Kniha približuje byzantské sakrálne umenie gréckokatolíkov žijúcich na Slovensku vo veľmi reprezentačnej plnofarebnej podobe. Čitateľ získa základné informácie o ikonografii chrámu, o predmetoch, ktoré používa duchovný pri bohoslužbách, o kňazských rúchach a aj o byzantskom liturgickom speve.
Podnet na vydanie knihy vyšiel práve od Soleja. Podľa neho byzantská kultúra je krása, pravda a dobro. \"A táto kniha je o kráse, \" poznamenal. Byzantské sakrálne umenie je už osem rokov jeho veľký koníček. Podľa neho \"určite najväčšie problémy boli pri vyberaní konkrétnosti, ktoré sú uverejnené v tejto knihe, pretože skutočne liturgické predmety gréckokatolíkov na Slovensku sú nádherné a musím povedať, že ich je hojne\". Naznačil tiež, že niekedy v budúcnosti možnože vyjdú publikácie \"napríklad len o ikonostasoch, len o kalichoch, len o evanjeliároch a podobne\".
Prezentácia sa konala pri príležitosti tretieho výročia beatifikácie blaženého hieromučeníka Pavla Petra Gojdiča a prvého výročia beatifikácie blaženého hieromučeníka Vasiľa Hopka.
Generálnym sponzorom projektu bol minister financií SR Ivan Mikloš. Publikáciu v náklade 1000 kusov vydala GBF PU.
Ide o Solejovu tretiu knihu. Priznal, že má hotový aj projekt štvrtej knihy a to o slovenskej mene - o terajších platných obehových a pamätných minciach, bankovkách a ich ochranných prvkoch. Mala by vyjsť s podporou HVB Bank Slovakia presne v deň jeho 18. narodenín - 14. apríla 2005.
(jj)
 

Vyberte región